Slow Food

funkcja: restauracja w krajobrazie

konkurs: Central Glass International Architectural Design

inwestor: JA Japan Architect

data: 2002

zakres: projekt koncepcyjny

autor: Tomasz Głowacki

zespół: Elżbieta Orłowicz

 

Na łagodnym zboczu, spośród łąk i pół wyłania się restauracja. Delikatna pochyłość prowadzi z parkingu, poprzez labirynt wyspowych poletek i kęp zboża do wejścia. Wędrówka daje nam czas na wyciszenie sie i doświadczenie piękna lokalnego krajobrazu. Falujące po horyzont łany zbóż zdają się przenikać z promieniami słonecznymi szklaną fasadę restauracji i wypełniać ją światłem i spokojem. Białe koła i cylindry różnej wielkości i funkcji tworzą umeblowanie i dzielą przestrzeń restauracji. Tu, w naturalnym dla człowieka otoczeniu, możemy gotować i jeść zdrowe i świeże makrobiotyczne potrawy, ale także kontemplować piękno natury.