Gwarna

funkcja: budynek biurowo-usługowy

lokalizacja: Wrocław, Stare Miasto

inwestor: prywatny

data: 2007

zakres: projekt koncepcyjny

powierzchnia terenu: 558 m²

powierzchnia całkowita: 5307 m²

autor: Tomasz Głowacki, AP Szczepaniak

zespół: Paweł Steć, Sylwester Duda

 

Budynek wpisuje się w kontekst istniejącej zabudowy. Ma prostą formę, składającą się z dwóch nałożonych na siebie brył prostopadłościennych: głównej "ciężkiej" bryły dolnej i lekkiej góry. Główna bryła zawierająca 4 kondygnacje nawiązuje do wysokości XIX-sto wiecznych kamienic mieszkalnych znajdujących się po drugiej stronie ulicy. Kondygnacje 5 i 6 zawarte są w "lekkie", przeszklonej bryle, której ściany są cofnięte w stosunku do niższych kondygnacji tworząc taras. Takie rozwiązanie powoduje efekt optycznego obniżenia budynku dodatkowo wzmocniony zastosowanymi materiałami elewacyjnymi (kamień i szkło).

 

Materiały te ponadto podkreślają również prestiż budynku łącząc stonowaną okładzinę kamienną z nowoczesnymi, dużymi przeszkleniami szklanymi. Proponowane wertykalne podziały elewacyjne nawiązują w swoim układzie do wysokich okien kamienic mieszczańskich znajdujących się naprzeciwko. Dzięki tym zabiegom budynek nabiera wielkomiejskiej elegancji i prestiżu, podwyższając jednocześnie estetykę całej ulicy.