Collider Activity Center

funkcja: centrum sportowe
lokalizacja: Sofia, Bułgaria
data: marzec 2013
zakres: projekt konkursowy, międzynarodowy
autor: Tomasz Głowacki
zespół: Jakub Podgórski, Maciej Popławski, Tomasz Broma, Katarzyna Filipiak

Koncepcja łączy architekturę oraz teren parkowy w jedną, spójną całość. Jest próbą stworzenia wyróżniającego się z sąsiedztwa zabudowy blokowej krajobrazu, który nawiązuje do formacji skalnych - środowiska naturalnego wspinaczy. Propozycja budynku jako skalnych bloków, ścian i wąwozów jest jednocześnie świadomą manifestacją siedziby firmy Walltopia, zajmującej się produkcją i budową ścianek wspinaczkowych.


Projekt przewiduje rozbicie bogatego programu użytkowego na dwie podłużne bryły (budynek A i B), których zestawienie kształtuje zapraszającą szczelinę w formie wysokiej bramy. Wytworzony pasaż na podobieństwo górskiego kanionu tworzy oryginalną strefę wejściową do budynków oraz dalszej części parku rekreacji.


Przestrzeń parku i pojawiające się w nim funkcje rekreacyjne stanowią kontynuację topograficznego kształtowania architektury. Kręgosłup założenia urbanistycznego tworzy szlak pieszy - wąwóz, centralnie przebiegający przez działkę. Oprócz dojścia do poszczególnych stref aktywności i rekreacji, zapewnia także ich wizualne i akustyczne wydzielenie. Szlak rozpoczyna się otwartym, południowym placem wejściowym, a kończy na północy amfiteatralnie zagłębioną sceną letnią. Wije się między łamanymi odcinkami ścian, tworząc dynamiczne perspektywy widokowe. Jego ściany ze stali cortenowskiej i szkła (dwóch materiałów elewacyjnych) w zależności od wysokości raz budują wnętrze kanionu, raz wąwozu. Za ścianami wąwozu pochowane są różnorodne funkcje, w tym plenerowe, jak przebieralnie czy jak bouldery, uzupełnione nasypami ziemi. Kształtują przestrzeń ?nieznaną?, wymagającą eksploracji.