Wydział Rzeźby ASP w Warszawie przy ul. Spokojnej

lokalizacja: Warszawa

inwestor: Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie

data: wrzesień 2011

zakres: projekt koncepcyjny

powierzchnia terenu: 4581 m2

powierzchnia użytkowa: 2319 m2

autor: Tomasz Głowacki

zespół: mgr inż. arch. Katarzyna Rybczyńska, mgr inż. arch. Paweł Wróblewski, mgr inż. arch. Aleksandra Konieczna, mgr inż. arch. Mateusz Skalski, stud. Iga Peruga, wizualizacje: stud. Łukasz Woleński

WYRÓŻNIENIE I STOPNIA

 

Zdecydowano, że rozbudowa zespołu nie będzie ingerowała w istniejąca tkankę urbanistyczną i zostanie „wpasowana” w wolną przestrzeń na działce. Zaproponowano podłużny budynek przy wschodniej granicy działki, otwarty przeszkloną fasadą na wewnętrzny dziedziniec. Budynek o prostej bryle, nakryty dwuspadowym dachem odgradza przestrzeń ASP od otoczenia tworząc „ogród sztuki” – aktywną przestrzeń uzupełniającą program funkcjonalny. Głównym założeniem opracowania stało się stworzenie laboratorium z warsztatami możliwie obszernymi, dopasowującymi się do potrzeb artystów. Rozlokowano je linearnie na dwóch kondygnacjach nadziemnych oraz jednej podziemnej. Pomieszczenia umieszczone pod powierzchnią terenu oświetlone są światłem pośrednim przez świetliki w poziomie terenu oraz przez studnię doświetlającą. Efektem projektu jest wnętrze neutralne w wyrazie, zapewniające optymalne, kameralne warunki do pracy.

Sercem zespołu jest zielony plac między nowoprojektowanym a istniejącymi budynkami, który ma szansę stać się przestrzenią wystawiennicza i rekreacyjną, a okazjonalnie także miejscem plenerowej pracy. Podłużny pusty dziedziniec daje oddech i umożliwia doświetlenie pracowni umieszczonych w budynku. Szklana elewacja od strony wschodniej zapewnia optymalne doświetlenie miejsc pracy. Pozwala też zintegrować wnętrza pracowni i zieloną przestrzeń na zewnątrz. Od strony wewnętrznego dziedzińca zaproponowano przesłonę z pionowych lameli, które użytkownicy mogą dowolnie regulować, ograniczając prześwietlenie bezpośrednim światłem słonecznym. Pozostałe elewacje oraz dach zaprojektowano z blach cor-ten, których naturalna barwa komponuje się z czerwienią ścian istniejącej zabudowy jednocześnie nadając nowoczesny wyraz projektowanemu budynkowi.

Pracownia Architektury Głowacki 

Emila Zegadłowicza 39B/1
50-226 Wrocław

+48 71 729 06 36


pracownia@paglowacki.pl

NIP 895-104-17-12
REGON 020005909

  • Biały Facebook Ikona
  • logo-czarne-1
  • Biały Instagram Ikona
  • Biały YouTube Ikona