obiekt EKOLA
funkcja budynek zespołu szkół
lokalizacja Wrocław
inwestor Fundacja Oświatowa EKOLA
data 2008
zakres projekt koncepcyjny, budowlany
powierzchnia terenu 6200 m²
powierzchnia użytkowa 5800 m²
autor Tomasz Głowacki, Paweł Wróblewski, Maja Włusek
zespół Agata Kaczmarek, Katarzyna Rybczyńska

Celem projektu jest stworzenie nowej, lepszej przestrzeni do nauki i rozwoju dzieci i młodzieży. Projekt prezentuje pragmatyczne podejście do projektowania oraz zakłada optymalizację rozwiązań przestrzennych. Warunki lokalizacyjne wymusiły otwarcie budynku do wewnątrz i stworzenie w nim prywatnej przestrzeni wyłącznie dla stałych użytkowników szkoły.
W centralnej części budynku znajduje się dziedziniec - wielofunkcyjny, zadaszony plac integrujący życie szkoły. Dzięki takiemu rozwiązaniu, szkoła stała się jednym, przenikającym się organizmem, nie tracąc przy tym odrębności poszczególnych jednostek - zblokowanych na kolejnych kondygnacjach. Parter budynku stanowi strefę publiczną, dostępną dla uczniów, nauczycieli i odwiedzających. Obszerny hall z wglądem w częściowo przeszkloną salą gimnastyczną stanowi wizytówkę szkoły. W stropie zaprojektowano świetliki zapewniające naturalne oświetlenie. Wokół hallu rozmieszczono funkcje pomocnicze szkoły: bibliotekę, zespół administracyjny, salę konferencyjną. W południowej części, oddzielone od reszty obiektu, znalazło miejsce dwuoddziałowe przedszkole. W piwnicach zlokalizowano zespół sportowy, salę audytoryjną oraz pomieszczenia biurowe i konferencyjne, będące uzupełnieniem programu Fundacji. Z zewnątrz zdecydowaną formę budynku uatrakcyjnia kompozycja okien oraz geometryczne podcienie, stanowiące jednocześnie zadaszenia nad wejściami.