obiekt Collider Activity Center
funkcja centrum sportowe
lokalizacja Sofia
data marzec 2013
zakres projekt konkursowy
autor Tomasz Głowacki
zespół Jakub Podgórski, Maciej Popławski, Tomasz Broma, Katarzyna Filipiak

konkurs międzynarodowy

Koncepcja łączy architekturę oraz teren parkowy w jedną, spójną całość. Jest próbą stworzenia wyróżniającego się z sąsiedztwa zabudowy blokowej krajobrazu, który nawiązuje do formacji skalnych - środowiska naturalnego wspinaczy. Propozycja budynku jako skalnych bloków, ścian i wąwozów jest jednocześnie świadomą manifestacją siedziby firmy Walltopia, zajmującej się produkcją i budową ścianek wspinaczkowych.
Projekt przewiduje rozbicie bogatego programu użytkowego na dwie podłużne bryły (budynek A i B), których zestawienie kształtuje zapraszającą szczelinę w formie wysokiej bramy. Wytworzony pasaż na podobieństwo górskiego kanionu tworzy oryginalną strefę wejściową do budynków oraz dalszej części parku rekreacji.
Przestrzeń parku i pojawiające się w nim funkcje rekreacyjne stanowią kontynuację topograficznego kształtowania architektury. Kręgosłup założenia urbanistycznego tworzy szlak pieszy - wąwóz, centralnie przebiegający przez działkę. Oprócz dojścia do poszczególnych stref aktywności i rekreacji, zapewnia także ich wizualne i akustyczne wydzielenie. Szlak rozpoczyna się otwartym, południowym placem wejściowym, a kończy na północy amfiteatralnie zagłębioną sceną letnią. Wije się między łamanymi odcinkami ścian, tworząc dynamiczne perspektywy widokowe. Jego ściany ze stali cortenowskiej i szkła (dwóch materiałów elewacyjnych) w zależności od wysokości raz budują wnętrze kanionu, raz wąwozu. Za ścianami wąwozu pochowane są różnorodne funkcje, w tym plenerowe, jak przebieralnie czy jak bouldery, uzupełnione nasypami ziemi. Kształtują przestrzeń ?nieznaną?, wymagającą eksploracji.