obiekt SLOW FOOD
funkcja restauracja w krajobrazie
konkurs Central Glass International Architectural Design
inwestor JA Japan Architect
data 2002
zakres projekt koncepcyjny
autor Tomasz Głowacki
zespół Elżbieta Orłowicz

Na łagodnym zboczu, spośród łąk i pół wyłania się restauracja. Delikatna pochyłość prowadzi z parkingu, poprzez labirynt wyspowych poletek i kęp zboża do wejścia. Wędrówka daje nam czas na wyciszenie sie i doświadczenie piękna lokalnego krajobrazu. Falujące po horyzont łany zbóż zdają się przenikać z promieniami słonecznymi szklaną fasadę restauracji i wypełniać ją światłem i spokojem. Białe koła i cylindry różnej wielkości i funkcji tworzą umeblowanie i dzielą przestrzeń restauracji. Tu, w naturalnym dla człowieka otoczniu, możemy gotować i jeść zdrowe i świeże makrobiotyczne potrawy, ale także kontemplować piękno natury.