obiekt Wydział Rzeźby ASP w Warszawie
inwestor Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie
data wrzesień 2011
zakres projekt konkursowy
powierzchnia terenu
powierzchnia całkowita
autor Tomasz Głowacki
zespół projektowy Katarzyna Rybczyńska, Paweł Wróblewski, Aleksandra Konieczna, Mateusz Skalski, Iga Peruga, Łukasz Woleński

wyróżnienie I. stopnia

Zdecydowano, że rozbudowa zespołu nie będzie ingerowała w istniejąca tkankę urbanistyczną i zostanie "wpasowana" w wolną przestrzeń na działce. Zaproponowano podłużny budynek przy wschodniej granicy działki, otwarty przeszkloną fasadą na wewnętrzny dziedziniec.
Budynek o prostej bryle, nakryty dwuspadowym dachem odgradza przestrzeń ASP od otoczenia tworząc "ogród sztuki" - aktywną przestrzeń uzupełniającą program funkcjonalny. Głównym założeniem opracowania stało się stworzenie laboratorium z warsztatami możliwie obszernymi, dopasowującymi się do potrzeb artystów. Rozlokowano je linearnie na dwóch kondygnacjach nadziemnych oraz jednej podziemnej. Pomieszczenia umieszczone pod powierzchnią terenu oświetlone są światłem pośrednim przez świetliki w poziomie terenu oraz przez studnię doświetlającą. Efektem projektu jest wnętrze neutralne w wyrazie, zapewniające optymalne, kameralne warunki do pracy.
Sercem zespołu jest zielony plac między nowoprojektowanym a istniejącymi budynkami, który ma szansę stać się przestrzenią wystawiennicza i rekreacyjną, a okazjonalnie także miejscem plenerowej pracy. Podłużny pusty dziedziniec daje oddech i umożliwia doświetlenie pracowni umieszczonych w budynku.
Szklana elewacja od strony wschodniej zapewnia optymalne doświetlenie miejsc pracy. Pozwala też zintegrować wnętrza pracowni i zieloną przestrzeń na zewnątrz. Od strony wewnętrznego dziedzińca zaproponowano przesłonę z pionowych lameli, które użytkownicy mogą dowolnie regulować, ograniczając prześwietlenie bezpośrednim światłem słonecznym. Pozostałe elewacje oraz dach zaprojektowano z blach cor-ten, których naturalna barwa komponuje się z czerwienią ścian istniejącej zabudowy jednocześnie nadając nowoczesny wyraz projektowanemu budynkowi.