obiekt DWIE WIEŻE
funkcja zespół sanatoryjno-hotelowy
lokalizacja Kudowa-Zdrój
inwestor Zdrojowa Invest
data 2010
zakres projekt koncepcyjny
powierzchnia terenu 6123 m²
powierzchnia użytkowa 22210m²
autor Tomasz Głowacki
zespół Katarzyna Rybczyńska, Paweł Wróblewski, Agnieszka Śliwińska, Justyna Kleszcz, Sylwester Duda, wizualizacje: Mirek Kaczyński

Projektowane założenie hotelu w Kudowie-Zdroju zamyka kompozycyjnie oś widokową Parku Zdrojowego, stanowiąc równoważną dominantę po przeciwnej stronie zabytkowego gmachu sanatorium "Polonia". Obszerną kubaturę hotelu ujęto w formie dwóch wież, co wpisuje obiekt w krajobrazowy charakter otoczenia. Rozbicie monolitu bryły na dwie smukłe części nie zamyka horyzontu i pozwala zachować od strony stawu i parku widok na góry. Ponadto szklane wieże, mieszczące ponad 280 pokoi hotelowych (każdy z loggiami) zostały otoczone z zewnątrz drewnianym ażurem, nawiązując do drewnianej architektury regionalnej Sudetów.
Wjazd do obiektu przewidziano od strony alei Jana Pawła II, rampą prowadzącą na poziom -1. Podjazd nie zakłóca ruchu pieszego parkowymi alejkami. Kończy go podziemny plac manewrowy, z którego przewidziano dostawy oraz wjazd do parkingu. Na poziomie -1, obok lobby hotelowego z obszerną recepcją i barem, wyróżniono strefę obsługującą narciarzy i snowboardzistów. Parter otwiera się panoramicznym przeszkleniem na staw i zieleń Parku Zdrojowego. Obok głównego wejścia zlokalizowano trzy połączone restauracje z rozległym zadaszonym tarasem, natomiast na dachu kondygnacji parteru zorganizowano otwartą strefę rekreacyjną. Jest to zielony dach, który może służyć jako przestrzeń do uprawiania sportu i wypoczynku. Nietypowy charakter przestrzeń uzyskuje poprzez usytuowanie między dwiema wysokimi, drewnianymi wieżami, które osłaniają i kadrują widoki na Park Zdrojowy i góry. Na ostatniej kondygnacji wyższej wieży mieścić się ma taras widokowy, pozwalający zobaczyć z lotu ptaka najpiękniejszą część Kudowy-Zdroju.