obiekt DOM NA SKARPIE
funkcja dom jednorodzinny
lokalizacja województwo dolnośląskie
inwestor prywatny
data 2010
zakres projekt koncepcyjny, budowlany, wykonawczy, projekt wnętrz
powierzchnia terenu 1466m?
powierzchnia użytkowa 229m?
autor Tomasz Głowacki
zespół Katarzyna Rybczyńska, Aleksandra Konieczna, Mateusz Skalski
wizualizacje Wojciech Mazan

Projektowany budynek umieszczony jest na dużej, południowo zorientowanej działce o znacznym nachyleniu. Jest to dom jednorodzinny, parterowy z poddaszem użytkowym, niepodpiwniczony. Bryła domu została zaprojektowana w północnej, najwyżej położonej części działki, a różnica poziomów spowodowała wyraźne wydzielenie części terenu przed i za domem. Od strony północnej, wjazdowej, teren zagospodarowano na utwardzony podjazd mieszczący miejsca postojowe oraz strefę techniczną z przyłączami i miejscem gromadzenia odpadów - obie wbudowane w nisze w niskim, kamiennym ogrodzeniu. Od południa dom otwiera się na rozległy ogród poprzez drewniany taras na gruncie, częściowo zadaszony długą loggią.
Dach budynku zaprojektowano w nawiązaniu do budynków sąsiednich - jako dwuspadowy, symetryczny, w układzie kalenicowym względem drogi. Ze względu na duży spadek terenu do budynku wchodzimy od strony drogi poprzez rozległą lukarnę kondygnacji 0, natomiast większość powierzchni użytkowej znajduje się na częściowo podziemnej kondygnacji -1 posadowionej na poziomie ogrodu. Decyzja ta pociąga za sobą kształt bryły budynku, częściowo przysypanej zielonymi skarpami po stronie wschodniej i zachodniej, z dużą lukarną wejściowo-wjazdową kondygnacji 0 i loggią wzdłuż fasady południowej. Wzmocnione zielone skarpy i schody terenowe po bokach budynku ułatwiają komunikację pomiędzy strefą wejściową działki i ogrodem. Dla lepszego doświetlenia pomieszczeń kondygnacji -1 w fasadzie wschodniej zaprojektowano wcięcie w bryle budynku, stanowiące obudowane z trzech stron, nieprzekryte patio dostępne z sypialni i łazienki kondygnacji -1. Ze wschodniej skarpy prowadzą do niego kamienne schody terenowe.
Dach i fasady budynku pokryto białym struktonitem (dachówką włóknocementową). Wnęki ganku wejściowego i loggi wykończono drewnianą okładziną.