funkcja dom jednorodzinny
lokalizacja okolice Wroclawia
inwestor prywatny
data 2014
zakres projekt koncepcyjny
autor Tomasz Głowacki
zespół Adrian Kasperski, Alicja Sawicka, Rafał Majewski

opis Koncepcja domu dla fotografa i jego rodziny (2+2) jest wynikiem szukania optymalnego rozwiązania przy ograniczonym, skromnym budżecie. Z tego też względu zamiast budowania na działce osobnych obiektów: studia fotograficznego i domu, zrodził się pomysł na połączenie obu przestrzeni pod jednym dachem. Proponowana przestrzeń (dwa w jednym) ma elastyczny charakter. Gdy zajdzie taka potrzeba, studio o powierzchni 70 m2 może zostać powiększone do powierzchni 100 m2 kosztem powierzchni salonu.
Możliwość taką zapewniają przesuwane na szynach schody na piętro, które zintegrowane ze ścianą i biblioteką oddzielają oba pomieszczenia. Należy zaznaczyć, iż ekstremalny układ na korzyść studia nie utrudnia niezależnego funkcjonowania domu dla czteroosobowej rodziny. W takim przypadku rolę salonu przejmuje obszerna jadalnia z wyjściem na taras.
Struktura i układ domu wynika z konieczności pomieszczenia obszernego studia o znacznej wysokości i określonej (minimalnej w tym wypadku) szerokości i długości. Ponadto istotny wpływ na decyzje projektowe, poza orientacją, wielkością i kształtem działki, miał plan miejscowy narzucający konieczność zastosowania stromych dachów pokrytych dachówką ceramiczną lub materiałem dachówko-podobnym. Dom, zamknięty w wydłużonym prostokątnym obrysie przybrał formę dwuspadowej stodoły. Jego otwartą, wysoką kubaturę centrum (studio + salon) ujmuje klamra niższych pomieszczeń na obu krańcach w przyziemiu i poddaszu.
Na parterze od wschodu studio otoczono pomieszczeniami pomocniczymi, a salon kuchnią i jadalnią od zachodu.
Sypialnie ulokowano po obu stronach na piętrze, oddzielając rodziców od dzieci. Łącząca je kładka ma dodatkowe znaczenie funkcjonalne - umożliwia fotografowi wykonywanie zdjęć z góry. W odróżnieniu do ciemnej elewacji domu ? czarnych, tynkowanych ścian i czarnego gontu bitumicznego na dachu, wnętrze zaprojektowano jako jasne - w kolorze bieli i szarości.